Spara pengar i vinter

VintervägUnder vinterhalvåret ökar svenskarnas kostnader generellt. När det blir kallt måste vi köpa varma kläder och mörkret gör att vi måste ha lamporna tända längre tid på dygnet. Dessutom drar bilarna med bränsle, särskilt vid kall uppstart. Våra kära bilar behöver dessutom bra vinterdäck och kanske är det dags att byta redan denna vinter.

Det finns dock saker man kan göra för att spara pengar under smällkalla vintern. Vinterkläder och -skor behöver inte kosta alltför mycket om man komer dem på second hand. En annan metod för att spara pengar är att köpa riktigt dyra kvalitetskängor som kan användas under många år framöver. Om du lägger 1200 kr på ett par skor som du kan använda i fem år så blir det 240 kr per år. Lockas du däremot att köpa ett par billiga skor av sämre kvalitet för 400 kr så kanske de bara håller en vintersäsong. Då har du ju faktiskt sparat pengar på de dyrare skorna.

är det kommer till elkostnad brukar vintern vara en dyr period. Samtidigt som det brukar vara dyrt med el förbrukar vi också mycket. Var därför noga med att använda lågenergilampor samt att alltid släcka i de rum du inte befinner dig i. Släck alltid lamporna när du går hemifrån. Om du bor på landet och har eluppvärmt hu kan det vara lönsamt att elda för att få värme. Det kräver såklart att det finns en braskamin eller öppen spis i huset. Det kräver också mer arbete med ved än att skruva på elementen. Att se till att huset är väl isolerat är också en viktig faktor för att minska energiförbrukningen för uppvärmning.

När det kommer till bilar så är kallstarter en stor kostnad under vintern. Motorn drar mycket mer bränsle när den är kall. Därför är det bra att använda motorvärmare med timer. Ställ timern på någon eller några timmar innan du behöver använda bilen på morgonen så är motorn varm och drar lika lite vid uppstart som under en varm sommardag. Vinderdäcken är en annan kostnad för oss i kalla och snöiga Sverige. I genomsnitt kostar vinterdäck 1500-2000 kr per däck, vilket gör att priset totalt går loss på 6000-8000 kr. Var noga med att köra in dina nya dubbdäck så att dubbarna sätter sig bra. Då håller däcken fler säsonger. Kör även försiktigt utan att spinna för mycket vid start på halt underlag. Bilar med anti spinn-sysem är lite skonsammare mot dina dubbdäck eftersom du inte spinner loss lika mycket vid start från stillastående.

Det var några tips för att skära kostnader under vintersäsongen. Hoppas de kommer till användning och att det syns i plånboken framöver.