Investera dina pengar – få dem att växa

Investera dina pengarVore det inte en god investering att köpa sig en bostadsrätt? Ett köp innebär goda möjligheter till att göra vinst vid en framtida försäljning, förutsatt att man säljer vid rätt tidpunkt. Bostadspriserna är relativt stabila i dagsläget och stiger successivt. Det är med andra ord kanske inte optimalt läge att köpa just nu om man spår att bostadspriserna ska sjunka. Förr eller senare kommer det att hända, vilket man förstår om man är insatt i de ekonomiska svängningarna. Att köpa en bostad när bostadspriserna är som lägst är självfallet det optimala, för att sedan hänga med värdeökningen. Men hur vet man när bostadspriserna är som lägst? Det är förstås inte helt lätt att veta när bostadspriset är som allra lägst, men att åtminstone ha koll på när bostadspriser inte ökar är en god förutsättning för en lyckad investering.

Längre fram i tiden så kanske man drömmer om att skaffa ett hus, men har i dagsläget kanske inte råd. Många investerar i andra bostäder innan de uppnår målet med hus. Till exempel så köper Kalle sin första lägenhet när han flyttar hemifrån. Han har arbetat en tid och föräldrarna hjälper honom med ena delen av kontantinsatsen. Lägenheten är en liten etta med kokvrå. När Kalle bott i lägenheten några år så beslutar han sig för att sälja den och gör en vinst på mer än dubbla kostnaden på det ursprungliga köpet. Kalle kan nu köpa sig en dyrare lägenhet och uppgraderar sig till en central tre. Det är bra tider och bostadspriserna fortsätter stiga så efter några år har Kalle gjort sig ytterligare en rejäl vinst. Det har blivit dags för att bilda familj och skaffa hus. Tack vare tidigare investeringar i lägenhetsköp så har Kalle råd att köpa ett hus.

För att göra vinst så som i ovanstående exempel krävs det dock att man säljer i tid. För att få behålla större delen av vinsten så gäller det ju förstås att man betalar av på lånet under sin boendetid. För grovt räknat gäller att bankens lån dras av från en bostads försäljningspris. Om man redan har betalat av lånet så behåller man hela vinsten själv. Dessutom, om man sköter sin avbetalning av lånet till banken så ökar möjligheterna för att få ta ytterligare lån för nytt boende i framtiden. Att investera sina pengar i en bostad kanske är en av de främsta metoderna för att få sina pengar att växa. Men som sagt, förutsatt att man spelar sina kort rätt.