Låna för att rädda en taskig ekonomi

Ett paket BlendAtt det finns möjlighet att låna pengar är bra, men det kan gå lite snett ibland. Det gäller ofta för personer som har dålig ekonomi i kombination med dåligt ekonomiskt sinne. Det hela kan spetasa på ytterligare av ett skenande konsumtionsbehov – det vill säga att personen är en shopaholic.

De flesta som star lån gör det med någon form av kalkylerad plan för hur lånet ska bekostas och betalas av. Att betala ränta, det vill säga kostnaden för att få tillgång till pengarna, är det pris man betalar. Att betala av på ett lån kostar ingenting, det är en självklarhet. Det som däremot kostar är det man kpt för de lånade pengarna. Många verkar tänka helt fel här och se lånet som ska återbetalas som en kostnad, när det faktiskt är varan eller tjänsten man köpet som står för kostnaden. Vill man inte ha kostnaden så köper man inte varan, punkt slut.

Nu har både Sverige och våra nordiska grannländer påbörjat ett arbete för att se över snabblånebranschen. Jag kan förvisso tycka att det de håller på med är på gransen till ockerräntor, men samtidigt ska man komma ihåg att de inte håller en laddat pistol mot tinningen på låntagarna. För mig är det solklart att det är den som tar ett lån som bär ansvaret för om detta leder till en ekonomisk katastrof. Om det skulle visa sig att företagen i snabblånebranschen fifflar med avtalstexter och på så sätt lurar på låntagana ett lån som sedan får helt andra villkor är det såklart en helt annan sak. Men nu finns det avtal och regler att ta ställning till innan man tar ett lån. Accepterar man dem så får man se till att följa avtalet. Förstår man inte avtalet så är man ju smått dum i huvudet om man skriver under något man inte fattar.

För att återknyta till rubriken lite på slutet. Det är direkt olämpligt att låna pengar för att rädda en dålig ekonomisk situation. Undantag finns såklart. Att ta studielån för att plugga är en sak. Då handlar det om lån med låg ränta och lång avbetalningstid. Att ta SMS-lån i slutet av varje månad för att ha råd med mat och krogrunda är dåligt. Då bör man istället försöka påverka sina inkomster och kostnader så att pengarna räcker månaden ut. Det är ingen mänsklig rättighet att röka ett paket Blend varje dag samtidigt som man har tre ungar att försörja.