Bostadslån – ofta enda sättet att finansiera husköpet

Låna till bostadsrättEtt bostadslån är ett lån där pengarna man lånar är avsedda att gå till ett bostadsköp. När man ska låna pengar genom ett bostadslån lämnar man alltid bostaden som säkerhet för lånet. I och med att låntagaren kan lämna en bra säkerhet till banken, kan banken erbjuda bra lånevillkor med låga räntor och andra avgifter till låntagaren.

Belåning genom bostadslån

De flesta banker som erbjuder bostadslån brukar ha ungefär samma räntor för sina bolån. Bankerna får låna ut maximalt 85 % av bostadens marknadsvärde, vilket betyder att låntagaren alltså måste kunna gå in med minst 15 % av bostadens värde själv.

Det optimala är givetvis ifall låntagaren kan gå in med sina 15 % genom att använda sparade pengar. Många har dock inte så mycket pengar sparade och är istället tvungna att låna ytterligare pengar genom att ansöka om ett blancolån. Även om många har pengar sparade så behövs dessa ofta till renovering, köp av möbler eller till andra saker som tillkommer vid ett bostadsköp.

Ansöka om bostadslån via internet

Så gott som alla banker har idag hemsidor där man mycket enkelt kan läsa, jämföra och ansöka om bostadslån direkt på nätet. Det är mycket enkelt att ansöka om ett bostadslån på internet, och det enda man behöver göra är att fylla i ett ansökningsformulär.

Den bank där man ansökt om att få låna pengar hos kommer där efter att göra en kreditupplysning på låntagaren. En kreditupplysning visa allt som rör låntagarens ekonomi, och ifall kreditupplysningen visar att låntagaren med största sannolikhet kommer att kunna betala bostadslånet räntor, amorteringar och avgifter så kommer lånet beviljas.

Ta ett bostadslån trots att du har betalningsanmärkning

De flesta banker accepterar inte att kunder betalningsanmärkningar, vilket gör att personer med betalningsanmärkningar har svårare att få bostadslån. Faktum är att många av de så kallade storbankerna har system som är programmerade till att känna igen, neka och där efter sortera bort låneansökningar som kommer från personer med betalningsanmärkningar. Detta eftersom de gör automatiska slagningar mot olika regiser där personer med betalningsanmärkningar hamnar.

Det finns dock några långivare på den svenska marknaden som även accepterar kunder med betalningsanmärkning. Dessa långivare ser istället till helheten i låntagarens ekonomi. Om låntagaren har en bra ekonomi med en stabil årsinkomst så anser dessa långivare att det inte finns någon anledning till att neka kunden ett bostadslån. Det kan också vara så att de tar ut en högre ränta eftersom deras risk ökar med en kund som har betalningsanmärkning sedan tidigare.

Den viktigaste faktorn som avgör om en person får låna pengar trots att denne har betalningsanmärkningar eller inte – är hur personens ekonomi ser ut. Det är därför viktigt att ha sin ekonomi i ordning då man vill ansöka om ett bostadslån. Chansen att få sitt lån beviljat ökar dessutom om man har en medsökande till lånet.