Är din bil rätt försäkrad?

Bilförsäkringar är ganska standardiserade. Att försäkra en vanlig bil av standardmodell kan du inte göra på många sätt. Men det är definitivt smart att kolla mellan olika försäkringsbolag vad de har för premier för just din bil. Jämför även självriskens storlek vid olika skador, det kan skilja en del och det är för sent att göra något åt det när olyckan är framme. Många bilmärken har en egen försäkring. Den finns ofta hos ett av de stora försäkringsbolagen, men den försäkringen kan vara bra då den är skräddarsydd för din bil. Ofta har dessa bolag bra kontakt med märkesverkstäderna.

Extrautrustning

Det är många som vill ha lite extra utrustning på sin bil, ibland för att förbättra utseendet och i andra fall för att öka bekvämlighet och prestanda. En sådan sak kan vara att utrusta sin bil med lågprofildäck. Väljer du att sätta på sådana väljer du säkert en snygg fälg till de nya däcken. Det här är dyra saker och stöldbegärliga. Det har hänt mer än en gång att bilägaren har kommit till sin bil på morgonen och funnit den stå direkt på bromsskivorna. Det blir lätt en dyr affär. Inte bara däck och fälgar måste ersättas, ibland måste bromsskivorna bytas också. Kolla med ditt försäkringsbolag om de nya däcken och fälgarna ingår i standardförsäkringen eller om du måste teckna en tilläggsförsäkring.

Hjälp att jämföra försäkringar

Utgångspunkten för försäkringsbolagen då de bestämmer premiens storlek är deras skadestatistik och kända riskfaktorer. Bor du i en storstad blir premien högre än om du bor i Norrlands inland. Bor du i eget hus och har bilen i ett eget låst garage blir premien lägre än om bilen står ute på en gata på natten. Du kan jämföra de olika försäkringsbolagens premier på nätet.