Spara på energin

En stor del av kostnaden för vårt boende är kostnader för energi. Att värma upp ett hus på 140 kvadratmeter drar en hel del energi och det hjälper att tänka efter så att du får så mycket nytta som möjligt av den energi du förbrukar och betalar för. Oavsett vilken värmekälla du har bör du se till att värmen kan distribueras i hela huset. Därför ska man inte ställa en soffa eller en stor fåtölj framför ett värmeelement. Kan man ha dörrar öppna inne i huset underlättar även det luftväxlingen.

Isolera rätt

Om du betraktar ditt hus från utsidan på vintern då det har snöat och är kallt kan du se om du har värmeläckage genom fasaden eller taket. Så kallade köldbryggor är lätta att se en morgon efter en frostnatt. Där värmen läcker ut finns ingen frost på fasaden och där är isoleringen otillräcklig. Det kan vara väl värt att försöka åtgärda det.

Taket är en riktig skvallerbytta. Har du långa istappar som hänger ner från taket? Visst är det vackert, men det är tyvärr även en indikation att ditt hus släpper ut värme genom taket. Som alla vet stiger varm luft uppåt vilket göt att ett tak som läcker värme är en riktig energitjuv. Försök att åtgärda med isolering.

Nödvändiga eller onödiga elapparater

En tvättmaskin betraktas som nödvändig av de flesta, särskilt barnfamiljer. En gammal tvättmaskin drar mycket mer energi än en motsvarande ny maskin och är maskinen gammal är det kanske dags att byta ut den. En torktumlare kostar mycket att ha igång. Fundera över om det inte går att torka tvätten utomhus under sommaren.

Många lägger in elektriska värmeslingor i badrummet för att öka komforten vid morgonduschen. Dessutom kanske du skaffar en elektrisk handdukstork. Dessa två är riktiga energitjuvar. De drar en hel del utan att ge särskilt stort värmeutbyte. Använd sådana apparater med urskiljning. Det handlar inte bara om din ekonomi utan även om miljöhänsyn.