Sitter du fast med många krediter?

Många svenska personer sitter med många olika typer av lån som de tagit vid olika tidpunkter och av olika anledningar.

Det vanligaste lånet (och i särklass största) är bolånet om har gått åt för att finansiera bostadsrätten eller villan. Vanligen har detta lån uppstått efter moget övervägande och efter det att kanske flera potentiella långivare varit med och konkurrerat om kunden.

Det är i regel inte det lånet som är problemet utan de krediter som man kan ha dragit på sig därefter i samband med diverse köp till hemmet; för att finansiera bilen, semesterresan eller julklapparna.

De procentuellt sett billigaste lånen är bolånen. Det är i princip just den sortens lån som bankerna gärna vill bygga upp sin relation till kunden på. De är de lån som kreditgivarna betraktar som säkrast eftersom de har den fasta egendomen eller bostadsrätten som säkerhet. Som privatperson har man sällan så mycket att vinna på att försöka hitta en annan långivare i dessa fall.

De dyraste lånen är dem man har tagit för att finansiera sin konsumtion. Det är också de lånen som är lättast att få om man har någorlunda ordnade förhållanden. Här finns det pengar att tjäna på att försöka samla ihop dessa och förmå sin normala kreditgivare att överta dem.

Den klokaste åtgärden kan alltså vara att börja med att skaffa sig en överblick över de utestående krediter man har. Sedan bör man tala med sin bank och se om det finns kreditutrymme på bostadslånet.