Vi har olika skäl att låna pengar

LånaVi har alla våra skäl till varför vi är i behov av att låna pengar. Somliga har det riktigt illa ekonomiskt och lånar desperat – antingen genom låneinstitut och till exempel i form av ofördelaktiga sms-lån, eller så lånar de privat av familj och vänner. Det som kan hända om man har det dåligt ställt ekonomiskt är att man kan hamna i en icke hanterbar skuldfälla som kan leda till betalningsanmärkningar. Och har man betalningsanmärkningar så innebär det i många fall att låneinstituten inte lånar ut några pengar. På gott och ont. För ens egens skull bör man bedömas vara kapabel till att kunna betala tillbaka de pengar man lånar.

Att ha möjlighet att kunna låna pengar snabbt för att investera i något bör ses som ett privilegium. Det är också väldigt vanligt att vi präglas av drömmen om lyx. Det kan handla om en lång och dyr resa en lyxjakt eller liknande. Men inte sällan anser vi att vi bör låna pengar till sådant som kan uppfattas som nödvändigheter. Tänk att man precis träffat den stora kärleken och man bestämmer sig för att flytta ihop. Många par strävar i det läget efter att köpa sig exempelvis en lägenhet. Inte nog så har många behovet av att äga en bil för att kunna underlätta vardagen och vinna tid. Det verkar alltså vara vanligt att människor lånar pengar till bostad och bil. Vidare så bildar man familj och plötsligt duger inte lägenheten längre. Man börjar kolla på hus, och kanske en ny bil med kombi.

Oavsett vad man har för avsikt att låna till så bör man ha i åtanke att låneinstitutet kräver en viss procentuell kontantinsats av det totala lånebeloppet. Det innebär att man måste ha sparade pengar, och det brukar också innebära att man bör ha goda inkomster och dra ner på utgifterna.